Sovittelu oikeudenkäynnin varteenotettavana vaihtoehtona
Tuomioistuinprosessi ei ole riitojen ratkaisemisen ainoa keino. Sovittelu, joka on vaihtoehtoista riidanratkaisua, on noussut tuomioistuinkäsittelyn rinnalle. Sovittelu on usein edullisempaa, nopeampaa ja siitä on mahdollista vetäytyä missä tahansa vaiheessa. Sovitteluvaihtoehtoina ovat olemassa mm. Suomen Asianajajaliiton sovittelumenettely, tuomioistuinsovittelu ja osapuolten keskinäinen sovittelu.
Asianajajaliiton sovittelumenettely on nimensä mukaisesti Suomen Asianajajaliiton ylläpitämä. Se järjestetään tuomioistuimen ulkopuolella. Sovittelijana voi toimia osapuolten valitsema, sovittelukoulutuksen hyväksytysti suorittanut ja Asianajajaliiton sovittelijaluetteloon merkitty asianajaja tai asianosaiset voivat pyytää Asianajajaliiton sovitteluvaliokunnalta ehdotusta sovittelijaksi.
Sovittelu on vapaamuotoista ja riippumatonta, mutta myös ehdottoman luottamuksellista. Sovittelijan tehtävä on ohjata osapuolien välistä keskustelua, mikäli siinä päädytään umpikujaan. Sovittelu on mahdollista kaikissa riita-asioissa, joissa sovinto on sallittu. Se sopii sekä laajoihin että suppeisiin riita-asioihin, kuten myös liike-elämän riitoihin. Sovintoja tehdään esimerkiksi työsuhteita, asuntokauppoja ja perintöoikeudellisia asioita koskevissa riidoissa.
Sovittelu pyritään järjestämään aina noin yhden kuukauden kuluttua pyynnön esittämisestä ja sovitteluistunto kestää yleensä noin päivän verran. Osapuolet sopivat yhdessä sovittelijan kanssa hänen palkkiostaan, jonka osapuolet yleensä maksavat puoliksi. Jos osapuolilla on sovittelussa apunaan omat avustajat, he yleensä vastaavat itse näiden kuluista. Tästä sovittelumallista ei aiheudu hallinnollisia maksuja.
Sovittelu on vapaaehtoista ja sen aloittamisesta osapuolien täytyy päättää yhdessä. Mikäli sovintoa ei synny, eivät osapuolet voi myöhemmin sovittelun ulkopuolella vedota sovittelussa vastapuolen tekemään ehdotukseen, myöntämiseen tai sovittelijan kannanottoon.
Tuomioistuinsovittelu järjestetään puolestaan tuomioistuimessa, johon käräjäoikeus määrää sovittelijaksi käräjätuomarin. Tuomioistuinsovittelussa noudatetaan laissa riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa (394/2011) annettuja säännöksiä. Sovittelu koskee riita- ja hakemusasioita. Sovittelijatuomarin tehtävänä on auttaa osapuolia löytämään ratkaisu, jonka molemmat voivat hyväksyä.
Tuomioistuinsovittelu on myös vapaaehtoista, jolloin molempien osapuolien suostumus on edellytyksenä sille. Vapaamuotoisen hakemuksen voivat osapuolet täyttää yhdessä tai erikseen ja sen tulee olla kirjallinen. Asian siirtämistä sovitteluun voidaan pyytää myös kesken oikeudenkäynnin tai tuomari voi sitä ehdottaa. Tämän lisäksi asian on sovelluttava soviteltavaksi ja oltava tarkoituksenmukaista osapuolien vaatimukset huomioiden. Sovittelun aloittaminen kuuluukin tuomioistuimen päätösvaltaan. Sovittelu pyritään järjestämään mahdollisimman nopeasti ja siihen varataan yleensä yksi päivä. Sovittelu on yleensä julkista eli avointa yleisölle.
Koska sovittelu on luottamuksellista, ei sovittelija saa kertoa sen sisällöstä ulkopuolisille eikä asiaa mahdollisesti oikeudenkäynnissä hoitavalle tuomarille. Sovittelijatuomari ja asiaa mahdollisesti käräjäoikeudessa käsittelevä tuomari ovat siis eri henkilöt. Keskusteluja ei tallenneta eikä niistä pidetä pöytäkirjaa.
Tuomioistuinsovitteluun sisältyy käsittelymaksu sekä mahdolliset avustajan ja asiantuntijan kulut. Sovitteluun on mahdollista hakea oikeusapua oikeusaputoimistolta. Osapuolet vastaavat itse mahdollisista avustajan ja asiantuntijan kuluista.
Mikäli osapuolet eivät halua jatkaa sovittelua tai sovittelija katsoo, ettei sovinnolle ole edellytyksiä, sovittelu päättyy. Asian ollessa vireillä käräjäoikeudessa, jatketaan oikeudenkäyntiä.
Osapuolten keskinäinen sovittelu voi tapahtua puhtaasti heidän välillään tai lakimies/asianajaja avustajien välityksellä. Saavutetusta sovinnosta voidaan laatia sovintosopimus.
Yleisesti ottaen, jos osapuolet saavat asian sovittua lähtökohtana on, että omia asianajajakuluja ei voi vaatia vastapuolelta.