Mikä aiheuttaa luottotietomerkinnän ja miten sen saa poistettua?
Luottotietomerkintä eli kansan keskuudessa maksuhäiriömerkintä aiheutuu välittömästi, jos käräjäoikeus antaa velkomusasiassa yksipuolisen tuomion. Yksipuolinen tuomio tarkoittaa asian ratkaisemista käräjäoikeuden ratkaisulla kirjallisessa menettelyssä osapuolia tai todistajia kuulematta. Näin käy silloin, kun velallinen on jättänyt vastaamatta velkomuskanteeseen.
Tämän takia kanteeseen kannattaa aina vastata. Vastaus voi olla yksinkertaisesti esim. ”Myönnän kanteen oikeaksi.”
Miksi ihmeessä näin sitten kannattaa oikein tehdä? Velallisen vastatessa kanteeseen, käräjäoikeus ei voi antaa asiassa yksipuolista tuomiota. Vastauksen johdosta käräjäoikeuden on annettava asiassa tuomio. Tällöin velallinen saa noin pari kuukautta lisäaikaa maksun suorittamiseen. Tuomion antamisen jälkeen velkoja voi siirtää velan ulosottoon perittäväksi. Ulosottomies lähettää asiassa velalliselle maksukehotuksen. Mikäli velallinen ei maksa maksukehotusta siinä asetetussa määräajassa, ulosottomies ryhtyy perimään velkaa erilaisin ulosmittaustoimin ja velalliselle aiheutuu maksuhäiriömerkintä.
Jos käräjäoikeus on velkomuskanteen johdosta antanut yksipuolisen tuomion, voi velallinen sen jälkeen hakea takaisinsaantia yksipuoliseen tuomioon. Takaisinsaanti on muutoksenhakukeino yksipuoliseen tuomioon.
Takaisinsaantia on haettava 30 päivän kuluessa siitä, kun vastaaja sai tiedon ratkaisusta. Mikäli yksipuolinen tuomio on annettu siitä syystä, että velallinen ei ole saapunut tuomioistuimeen tai antanut kirjallista vastausta, on velallisen hakemuksessa ilmoitettava, millä perusteella yksipuolinen tuomio on virheellinen. Käräjäoikeus on velvollinen kehottamaan velallista korjaamaan puutteellista hakemusta määräajassa sen uhalla, että hakemus muutoin jätettäisiin tutkimatta.
Tällöin käräjäoikeus ottaa asian uudelleen käsiteltäväksi ja ottaa todistelun vastaan asiassa. Takaisinsaantihakemuksen ansiosta velallinen voi itse pyytää rekisterimerkinnän asettajia erikseen (yleensä Suomen Asiakastieto Oy tai Bisnode Finland Oy) poistamaan merkinnät molemmista rekistereistä.
Velallisten on myös hyvä tietää, että jo aiheutuneen maksuhäiriömerkinnän kestoa on mahdollista lyhentää, jos sen perusteena oleva velka on kokonaan maksettu. Velallinen voi pyytää maksua ulosoton kautta perinyttä perintätoimistoa ilmoittamaan kirjallisesti rekisterinpitäjälle, että velka on kokonaisuudessaan maksettu ja pyytää ref-merkintää. Velallinen voi myös itse esittää pyynnön suoraan. Ref-merkintä tarkoittaa velallisen luottotiedoissa näkyvää merkintää siitä, että velka, josta luottotietomerkintä on aiheutunut, on maksettu kokonaan sitä velkoneelle taholle.
Ref-merkintä voi lyhentää velallisen luottotiedoissa olevan maksuhäiriömerkinnän säilytysaikaa ja osa luotonmyöntäjistä voi maksuhäiriömerkinnän perässä olevan ref-merkinnän ansiosta myöntää luottoa, koska merkintä viestittää, että velallinen on maksanut avoimet velkansa velkojalle. Merkintä ei siis ole automaattinen, vaan sitä tulee itse pyytää. Pyynnön ollessa kiireellinen, kannattaa se esittää kaikille luottotietoyhtiöille erikseen.
Lisätietoa maksuhäiriömerkinnästä ja ref-merkinnästä esim:
https://raha.fi/oma-talous/mita-ref-merkinta-luottotiedoissa-tarkoittaa-ja-miten-sen-voi-saada/