Ohjeita ja neuvoja

Tältä sivulta löydät ohjeita ja neuvoja yleisimpiin ongelmatilanteisiin. Jos et löydä vastausta ongelmaasi, ota rohkeasti yhteyttä. Puhelimitse tai sähköpostin välityksellä annettu vähäinen neuvonta tilanteen kartoittamiseksi on yleensä maksuton, mikäli neuvonta ei johda toimeksiantoon. Jos neuvonta johtaa toimeksiantoon, veloitetaan neuvonnasta kuten toimeksiannosta muutenkin.

Milloin vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen?

Vuokranantajalla on käytettävissään ainoastaan asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 61 §:ssä luetellut perusteet vuokrasopimuksen purkamiseen: 1) vuokranmaksun laiminlyöminen 2) huoneiston käyttöoikeuden luovutus tai... Lue lisää »

Mikä on virhe kiinteistökaupassa?

Kiinteistön eli esimerkiksi omakotitalon kaupassa tunnetaan vakiintuneesti kolme virhettä: laatu-, vallinta- ja oikeudellinen virhe. Laatuvirheellä tarkoitetaan sitä, kun kiinteistö tai rakennus ei vastaa siitä annettuja tietoja tai sitä... Lue lisää »

Virheilmoituksen tekeminen

Mikäli ostaja haluaa asuntokaupassaan vedota virheeseen, tulee se tehdä viivytyksettä. Ilmoitus on tehtävä kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on havainnut virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita. Ostajan täytyy siis ilmoittaa... Lue lisää »

Kauppakirjan laatiminen

Kauppakirja on asuntokaupan tärkein asiakirja, sillä siinä määritetään mm. kaupan sopimusehdot. Usein törmää ohjeisiin, joissa kehotetaan laatimaan kauppakirja itse. Tämä ei ole kovin järkevää, sillä huonosti laaditulla kauppakirjalla... Lue lisää »

Asunnon huolto

Jokaista asuntoa täytyy huoltaa aika ajoin, sillä asunnon eri osat kuluvat eri tahtiin. Myös käyttötapa vaikuttaa joidenkin asunnon osien kulumiseen. Suositeltavaa olisi huoltaa asuntoa sitä mukaa kun korjaustarve esiintyy, eikä laiminlyödä... Lue lisää »

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus?

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy vuokrasopimuksessa sovittuna päivänä eikä sitä tarvitse irtisanoa tai purkaa. Vuokralainen/vuokranantaja voi siis luottaa, että... Lue lisää »

Alivuokrasopimuksen irtisanominen

Alivuokrasopimuksen irtisanominen tapahtuu samalla tavalla kuin tavallisenkin vuokrasopimuksen. Ainoa merkittävä poikkeus ovat tavallista lyhyemmät irtisanomisajat. Alivuokrasopimuksessa vuokralaisen irtisanomisaika on aina 14 päivää ja... Lue lisää »

Mikä on vuokravakuus / vuokratakuu / takuuvuokra?

(Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 1 luvun 8 §:n mukaan) Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta esimerkiksi sen varalle, että vuokralainen ei täytä vuokrasopimuksen mukaisia velvoitteitaan... Lue lisää »

Mitä tehdä kun vuokranantaja ei palauta vuokravakuutta?

Mikäli vuokralainen on täyttänyt kaikki vuokrasopimuksesta aiheutuneet velvoitteensa, vuokranantajan on viivytyksettä palautettava vuokravakuus vähentämättömänä vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä. Mikäli vuokranantaja ilmoittaa... Lue lisää »

Onko vuokranantajalla oikeus päästä asuntoon?

On, jos hän haluaa tarkastaa huoneiston kunnon ja hoidon. Vuokranantaja ei kuitenkaan saa tulla omilla avaimilla ilman vuokralaisen lupaa ja milloin haluaa, vaan vierailu on sovittava molemmille sopivaan ajankohtaan. Jos vuokranantaja haluaa... Lue lisää »

« Edellinen 1 2 Seuraava »